Cryptshow 2023: BUROMANIA!

Descobrim els secrets millor guardats del Cryptshow 2023: Temàtica, dates i cartell. La XVII edició de Cryptshow Festival tindrà lloc a Badalona al mes de juliol i, com a novetat, tindrà tres parts. La literària que se celebrarà dissabte 1 de juliol; la dedicada al cinema amb la Secció Oficial de Curtmetratges a Competició i la Sessió Asiàtica, els dies 7 i 8 de juliol; i la clausura, dijous 13 de juliol, on unirem música i cinema de la mà de l’artista i productor musical, Agustí Busom.

Per il·lustrar-ho tot plegat, l’il·lustrador Toni Benages i Gallard ha triat una sobrietat inquietant per al cartell d’enguany:

La temàtica d'enguany: Buromania!

Tot i que la burocràcia pot semblar un concepte modern —o, almenys, modern com ho són els temps de Chaplin—, el cert és que trobem l'arrel de la paraula en textos previs a la Revolució Francesa. I el seu origen és ja despectiu. En una carta del 15 de juliol de 1765, un enciclopedista alemany, el baró Von Grimm, escriu: «Aquí les oficines, els funcionaris, secretaris, inspectors i intendents no són nomenats als seus llocs per beneficiar l'interès públic, en realitat semblaria que l'interès públic ha estat instaurat perquè les oficines puguin existir».

No és, però, fins Kafka, als anys vint del segle XX, que trobem les primeres grans obres de ficció sobre la burocràcia en un sentit estricte, si bé podem veure alguns indicis dels absurds de l’Administració ja abans; a Voltaire, Dumas, Rabelais o fins i tot Petroni. Curiosament —o no—, han estat obres de gènere les que han quedat en l'imaginari col·lectiu.

El més contundent exponent dels dimonis de la burocràcia en el camp de la ciència-ficció és, segurament, la pel·lícula Brazil, de Terry Gilliam, en la qual un error informàtic desencadena una sèrie de desgràcies catastròfiques. Els tentacles de la burocràcia són tan llargs, però, que esquitxen tota mena d'obres: des dels còmics d'Astèrix a pel·lícules impossibles com la georgiana My Grandmother (de 1929!), des de clàssics universals com 1984 a treballs tan dispars com la supermusculada cinta Perseguit o el Watchmen d'Alan Moore.

Però no és per cap d'aquests motius —que també— que ens hem decidit per aquesta temàtica. És perquè any rere any, ineludiblement, és igual de difícil aixecar la persiana del Cryptshow.

Fans del fantàstic i el terror, el festival Cryptshow presenta: BUROMANIA!


XVII Cryptshow Festival, juliol de 2023. Badalona

1 de juliol · Literatura

7 y 8 de julio · Cinema

13 de julio · Música y cinema