Cryptshow Festival i Agustí Busom recuperen el film japonès “A Page of Madness” (1926) de Teinosuke Kinugasa

La cinta, una rara avis del moviment d’avantguarda japonés, va estar desapareguda durant 45 anys


L'artista Agustí Busom clourà el Cryptshow Festival amb l’espectacle A Page of Madness muntat al voltant de la pel·lícula homònima japonesa dirigida per Teinosuke Kinugasa l’any 1926. La clausura del festival serà diumenge 7 de juliol a les 20 h al Teatre El Círcol.


El film està envoltat de misteri, igual que la figura del director, un pioner del cinema japonès, que va començar la seva carrera com a actor, especialitzat en papers femenins. La pel·lícula, que va estar desapareguda durant 45 anys, és un document viu sobre el moviment d'avantguarda dels anys 20 al Japó. La quantitat d’efectes visuals del film i un llenguatge cinematogràfic totalment anàrquic per l’època, són com una bufetada a l’espectador i a la relació del “protagonista” amb el món i la bogeria. 



Per a aquesta ocasió Agustí Busom dirigeix un espectacle d'improvisació audiovisual que és un diàleg a diferents bandes: la bogeria visual de la pel·lícula; el so tradicional del Shamisen Tsugaru, la bateria i les guitarres metàl·liques; i el personatge del Katbusen o narrador de pel·lícules (una figura clau al Japó a principis del segle XX). L'acompanyaran Xavier Carreras com a Katsuben, José Luque amb el Shamisen Tsugaru i Jordi Farreres a la bateria i percussió. 


Fitxa tècnica de la pel·lícula:

Títol original: Kurutta Ippeiji (1926, Japó) 70 min.
Director: Teinosuke Kinugasa. 
Guió: Kinugasa i Yasunari Kawabata, Fotografia: Sugiyama Kohei i Eiichi Tsuburaya
Direcció d'art: Chiyio Azaki. Companyia de producció: Teinosuke Kinugasa.
Repartiment: Masao Inoue, Ayako Iijima, Yoshie Nakagawa, Hiroshi Nemoto, Misao Seki,  Minoru Takase, Eiko Minami, Tetsu Tsuboi i Shintarō Takiguchi 

La pel·lícula té lloc en un manicomi al camp japonès. Enmig d'una pluja torrencial, un conserge passeja pels passadissos revelant als diversos pacients que pateixen malalties mentals. L'endemà, arriba una noia i se sorprèn en veure el seu pare, el conserge, treballant-hi. La seva mare està internada a l'asil perquè es va tornar boja a causa de la crueltat del seu marit, quan era mariner. El marit, sentint-se culpable, va acceptar una feina al manicomi per cuidar-la. La filla anuncia que aviat es casarà amb un bon jove, però el conserge es comença a preocupar que la filla hereti la malaltia mental. Si la família del jove sabés la malaltia de la mare, el matrimoni es podria cancel·lar.