Richard Corben, Premi Honorífic Cryptshow 2021

Richard Corben (Misuri, 1940-2020) es va criar en un poble obrer, prop de les fàbriques de munició de Kansas. Va créixer envoltat d'historietes pulp i així va començar a dibuixar els seus propis còmics. La seva primera sèrie va ser Trail Comics, una aventura protagonitzada per un gos. Va estudiar Belles Arts a Kansas City i allà fins i tot va arribar a treballar en una productora de cinema. Finalment, als anys setanta, la seva obra va començar a publicar-se en revistes com Métal Hurlant, Creepy, Eerie i Heavy Metal. Va rebre l’any 2018 el Gran Premi del Festival Internacional de Còmic d'Angoulême, un dels més prestigiosos de món.


Seves són obres imprescindibles com Bloodstar, Underground, Mutant World o Den, una saga que barrejava fantasia heroica i ciència-ficció protagonitzada per un fornit guerrer (i que va protagonitzar un dels fragments de la mítica pel·lícula Heavy Metal, de Gerald Patterton). Va col·laborar amb les grans editorials ianquis (Luke Cage, The Hulk, Hellboy...) i va adaptar contes de Poe, H.P. Lovecraft i Richard E. Howard. També va treballar fora del món del còmic: seves són la portada de Bat Out of Hell, de Meat Loaf, o el cartell de Phantom of the Paradise, de Brian de Palma.


Corben va destacar pels seus mons de fantasia únics, el seu dibuix voluptuós i, sobretot, el seu excepcional ús del color. Se’l considera un dels pioners en l’ús de l’aerògraf en el món del còmic i, de fet, no són pocs els que considerem que no ha estat superat. També és conegut per l’erotisme de les seves obres i, de fet, va ser un dels primers dibuixants que va introduir el nu masculí en els còmics comercials.


Per tot això, per un llegat inabastable i captivador, hem decidit concedir el títol honorífic del Cryptshow 2021, a títol pòstum, a Richard Corben. I ho fem de la mà de José Villarrubia (Madrid, 1961), amb una xerrada online i amb la projecció del curtmetratge Neverwhere (1968. Dir. Richard Corben) i del teaser de la pel·lícula To Meet the Faces You Meet  (J. Allen Williams) basada en el còmic Fever Dreams de Richard Corben i Jan Strnad.de Corben.




José Villarrubia és un dels millors coloristes del còmic nord-americà, guanyador de diversos premis, com un Eisner o un Carlos Giménez. Ha col·laborat amb noms propis com Richard Corben, Alan Moore o Paul Pope i treballa regularment per a les principals editorials dels EUA (DC, Marvel, Dark House, Image, Valinat...). També destaca en el camp de la pintura i la docència, com a catedràtic del Maryland Institute College of Art de Baltimore.


Villarrubia es confessa un «friki» de Corben, i ha treballat moltes vegades per a ell (CAGE, Ghost Rider, Conan the Cimmerian, Starr). De fet, es va encarregar de la traducció per a Planeta DeAgostini de les històries de Creepy i Eire: "Quan vaig descobrir els seus treballs, en la meva adolescència, va ser un xoc total. Era un color que no havia vist mai, ni en còmics ni en cap altre mitjà, amb uns colors saturats, moltes vegades complementaris, que banyaven les pàgines en tintes, de vegades tan fortes que carregaven l'impacte emocional de les imatges. I els dibuixos eren tan tridimensionals que estaven a anys llum del que havia vist fins aquell moment" (Font: RTVE)


➤3 de juliol, 12h 

Richard Corben Tribute, amb José Villarrubia

Online, Freakyonline