Mamoru Oshii i Sebastià d'Arbó, premis honorífics del Crypthsow 2019

Cryptshow Festival lliura aquest any un premi honorífic per partida doble



Els dos premis honorífics es repartiran entre els dos caps de setmana del festival. El 29 de juny a les 19h i davant els reptes de la canviant societat de la informació, el Cryptshow Festival ha volgut reconèixer la tasca, de vegades visionaria, de Mamoru Oshii. Ho farà amb la projecció d'un dels seus clàssics, encara per confirmar.

Mamoru Oshii (Tokio, 1951) és director de cinema i un dels grans noms de l'animació japonesa. És el principal responsable del fenomen Ghost in The Shell, gràcies a la seva adaptació cinematogràfica l'any 1995 del manga de Masamune Shirow. Va dirigir les dues primeres (i millors) pel·lícules de la saga “Patlabor” (1989-1993) i el seu “Dallos” (1983) està considerat el primer OVA de la història, producció animada destinada per al seu consum directe en vídeo domèstic. Va ser l'ideòleg del projecte transmèdia “Blood: The Last Vampire” i la seva pel·lícula d'imatge real Avalon (2001) està considerada una de les pedres angulars de la ciència ficció d'aquest mil·lenni. En aquest sentit, bona part de la seva obra està marcada pel límits entre el mon real i el digital, els problemes i les oportunitats derivades de les seves difuses fronteres. Té un premi Annie a la seva trajectòria i la seva pel·lícula The Sky Crawlers va guanyar el premi de la crítica de Sitges l'any 2008. A més, ha estat nominat a la Palma d'Or de Cannes i el Lleó d'Or de Venècia.


     

De cara al segon cap de setmana, dissabte 6 de juliol a les 17h30, el Cryptshow Festival projectarà el documental El pionero, el cine parapsicológico de Sebastià d’Arbó. El festival vol així reconèixer la tasca divulgativa i artística que ha dut a terme durant tota la seva carrera aquest director de cinema i periodista. Sebastià d'Arbó serà present durant la projecció i, prèviament, a les 12h30 s'organitzarà un vermut amb ell que servirà per escoltar de primera mà les seves experiències en el gènere. La xerrada serà al badiu de l'Hostal Solimar.

Sebastià d'Arbó (Tortosa, 1947) és director cinematogràfic, guionista, productor, editor, periodista, director de ràdio i televisió, escriptor i psicòleg. És conegut especialment per la tasca de divulgació en el camp esotèric i paranormal. Destaca el tríptic de pel·lícules Viaje al Más Allá (1980), El ser (1982) i Más allá de la muerte (1986), que s’inspiren en casos suposadament verídics de diversos tipus de manifestacions sobrenaturals. Va treballar en programes de televisió i ràdio com “Misterios al descubierto”, “Visado para el futuro”, “España mágica” o “Catalunya misteriosa”. Va rebre un premi Ondas pel programa de ràdio “La otra dimensión” i l’Antena de Oro de TVE per la sèrie documental “Fauna”.